Post Image

Célom a videóimmal a hiteles és érthető edukáció és prevenció!

350 ezres követő tábor, többmilliós megtekintés – Hazánkban először indított egészségügyi TikTok-csatornát a már védjegyévé vált bordó orvosi ruhájában dr. Kulja András, aki májusban szakvizsgázik sebészetből.

– 2016-ban végzett a Semmelweis Egyetemen. Először pszichiáter rezidensként kezdte, majd váltott. Miért döntött így?

– Édesanyám pszichiáter, illetve engem is mindig érdekelt az emberi pszichének a működése, miért különböznek a személyiségek, milyen károsodások és torzulások lehetségesek. Az egyetemen depressziókutatásban vettem részt, a tudományos diákköri (TDK) témám is ez volt. Elkezdtem az ezirányú rezidensi éveimet, de ott motoszkált a fejemben, hogy én arra vágyom, hogy manuális szakmám legyen, a kezemmel gyógyítsak.

Már ötödévesként a nyári gyakorlaton nagyon megtetszett a sebészet, elmondhatatlanul jó érzés volt belépni a műtőbe, részt venni az ott folyó munkában, magával ragadott a műtő légköre. Ráadásul van a családban állatorvos, így többször volt alkalmam kisállatműtéteknél asszisztálni. Ott jött az elhatározás és a végső döntés, hogy sebész leszek. Jelenleg a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben sebész szakorvosjelöltként dolgozom, idén májusban szakvizsgázom.

– Mi a további terve?

– Tíz éve volt egy banális térdsérülésem, amit több kisebb műtét követett, de sajnos ezek ellenére nem történt javulás. Egy-két éve érzem, hogy újra fájdalmaim vannak, és tavaly év végén, pont karácsony előtt érkezett a nem éppen felemelő hír, hogy a kontroll MR-vizsgálat alapján nagyon súlyos előrehaladott porckárosodásom van. Ez az eredmény már csak azért is lesújtó volt, mert az állapotom befolyásolhatja a további munkáimat is: ebben a szakmában az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyi ideig tud valaki állni, hiszen egy-egy műtét több órát is igénybe vehet, ami azt jelenti, hogy folyamatosan talpon kell lenni. Térdprotézishez még fiatal vagyok, ezért keressük a legjobb megoldást.

Fél évvel a szakvizsga előtt nem ez a legjobb hír, de a legelső és legfontosabb célom most a sikeres szakvizsga, úgyhogy egyelőre erre koncentrálok.

– 2022-től oktat a Semmelweis Egyetemen, a nevéhez fűződik az Egészség- és tudománykommunikáció tantárgy elindítása.

– A Semmelweis Egyetem Innovációs Központjával közösen szerveztük meg a tantárgyat, tavaly indult az első kurzusunk. Nagyon megtisztelő volt, hogy részt vehettem a tantárgy tematikájának kialakításában, majd vendégelőadóként az oktatásban. A tervek szerint a következő tanévben is lehetőség nyílik a képzés elindítására, az első évben szabadon választható tantárgyként, de akár a jövőben beépíthető az orvosképzés tantervébe is.

 

 

A teljes cikk itt érhető el: A TikTok András dokija: célom a videóimmal a hiteles és érthető edukáció és prevenció! – WEBBeteg

svgTudja, mi az a toxikus produktivitás? Önt is megbetegítheti
svg
svgVeszprémbe érkezik a nagysikerű hihetetlen orvosi történetek előadás

Leave a reply