Post Image

Előbb letarolta, most pedig megreformálná a TikTokot a magyar orvos

Egyre csak nő az edukációs tartalmak száma a TikTokon, ezzel együtt azonban az egészségre komoly veszélyt jelentő csalások, átverések száma is rohamos léptekkel növekszik. A helyzetet megelégelve tíz, tudományos területen dolgozó szakember, tartalomgyártó fogott össze, észrevételeiket már a platformnak is jelezték. A kezdeményezés részleteiről Kulja András, avagy a TikTok-doki mesélt lapunknak.

Megelégelték az átveréseket, tíz hazai edukációstartalom-gyártó fogott össze annak érdekében, hogy a jövőben túlsúlyba kerüljenek a megbízható, hiteles információkat bemutató videók a TikTokon – tudta meg az Index Kulja Andrástól, a platformon több mint 333 ezer követővel rendelkező sebész szakorvosjelölttől.

A kezdeményezés fő szorgalmazója – akit sokan csak TikTok-dokiként emlegetnek – elárulta: a videómegosztó oldalnak egy állásfoglalást is küldtek, melyben kiálltak az etikus tartalomgyártás mellett. Szeretnék, ha a tartalomkészítők a jövőben

  • nem lopnák el, nem másolnák le egymás videóit;
  • nem vágnának ki egymás munkáiból részleteket;
  • vagy ha mégis, akkor azt nem hatásvadász módon, a másik kárára tennék meg.

Miért volt szükség erre a lépésre?

A TikTok-doki felidézte, hogy a videómegosztó oldal mindig is melegágya volt a különböző tévhiteknek, átveréseknek, de az utóbbi időben tarthatatlanná vált a helyzet. Emlékeztetett, hogy voltak, akik azt terjesztették, a lyukas fogat mézzel kell bekenni, míg mások arra buzdították követőiket: igyanak naponta több liter desztillált vizet, mert az méregtelenítő hatással bír a szervezetre.

„Természetesen a méz csak árt a lyukas fognak, de a desztillált víz sem méregtelenít, sőt, ha valaki több litert megiszik belőle, akkor a vére oly mértékben felhígul, hogy a vörösvérsejtjei kipukkannak” – tisztázta a sebész szakorvosjelölt, majd rámutatott: az elmúlt időszakban azok száma is megsokasodott, akik edukációs tartalom címszó alatt különböző beavatkozásokat, csodaszereket reklámoznak, és sajnos az is egyre gyakoribb, hogy az influenszerek pusztán nézettséggenerálás céljából egymás munkáját próbálják meg hitelteleníteni.

Példaként említette a platformon microbiomegirl néven futó fiatal dietetikus lány esetét, aki a gyümölcsökről készített egy tájékoztató videót. A tartalmat egy másik tiktokker a későbbiekben úgy vágta össze, mintha a szakember azt mondta volna: a gyümölcsök nem jók, egészségtelen hatást gyakorolnak a szervezetre. A reakcióvideó – melyet csaknem félmillióan megnéztek – olyan indulatot váltott ki az emberekből, hogy többen felhívták a dietetikus munkahelyét, azt követelve: rúgják ki, mert őrültségeket terjeszt.

Persze bárki könnyedén, mindössze egy kattintással utánanézhetett volna az eredeti forrásnak, a felhasználókat azonban nagyon könnyű megvezetni. Ez volt az a pont, amikor azt éreztük, betelt a pohár, valamit tenni kell, az ugyanis egy dolog, hogy a saját csatornáján ki mit képvisel. De ha valaki egy másik tartalomgyártó munkáját is hitelteleníti, kicsavarja, azt már nem nézhetjük tétlenül

– mondta, hozzátéve: az ilyen típusú átveréseknek azért is kell elejét venni, mert rendkívül alkalmasak arra, hogy aláássák a különböző tudományágakba vetett bizalmat.

 

A teljes cikk itt érhető el.

svgNem természetes, hogy ennyire egészségesek vagyunk, mondja a TikTok magyar sztárdokija
svg
svgDr. Kulja András - Sebész szakorvos – jelölt élőben!

Leave a reply